Header foto Ontdek zoveel meer

Routes

81,2 kilometer. Zo lang (of kort) is een rondje Grevelingen op basis van het Fietsknooppuntennetwerk (FIKS). Voor de doorgewinterde fietser of met de auto, is deze afstand geen probleem om in één dag af te leggen, alleen; je mist te veel! Ook met de boot is het zonde om slechts één jachthaven te bezoeken om alvorens weer door te varen. De eilandjes in het meer, de natuur in, op en rondom het meer en de omringende dorpen zorgen voor een unieke belevenis. Ontdek Meer Grevelingen!

Fietsen en wandelen

Wie wandelt of fietst langs het Grevelingen ziet, voelt, ruikt, hoort en proeft veel meer! Een mooie manier om Meer Grevelingen te ontdekken is door een fiets- of wandelroute te volgen. De vele wandel- en fietspaden vlak langs het meer, een overvloed aan fietscafés en de mogelijkheid je route te koppelen aan een lekker vaartochtje tussendoor, zorgen ervoor dat jouw route langs het Grevelingenmeer nooit hetzelfde zal zijn!
Met de routeplanner stel je zelf je route samen. Je kunt deze thuis al maken en eenmaal op de fiets-of wandellocatie aangekomen, roep je de route op je mobiele telefoon weer op en kun je van start.

Via de pont de punt uit


Wanneer je door Zeeland fietst, kom je altijd een keer bij het water uit. En bij het zien van een strook land aan de horizon begint het te kriebelen. Je wilt het liefst zonder omweg naar de overkant. Dat kan. Ooit telde Zeeland meer dan honderd verschillende pontjes. Voor de Zeeuwen vormden die veerdiensten vaak de enige verbindingsschakel tussen het eigen eiland en de rest van de wereld. De meeste veerdiensten zijn inmiddels dankzij een stelsel van dammen, bruggen en tunnels die de eilanden ontsluiten overbodig. Toch is er nog handvol pontjes in de vaart, speciaal om fietsers en voetgangers naar de overkant te loodsen. Het zou uren kosten om via het vaste land de overkant te bereiken en bovendien geeft de overtocht met een pontje een echt vakantiegevoel. In de zomermaanden doorkruisen diverse pontjes de provincie Zeeland. Over de Grevelingen wordt de route De Punt-Brouwershaven-Brouwersdam gevaren. Niet alleen makkelijk en snel, maar bovenal erg leuk!

Mountainbiken

Een route waar je lekker met je mountainbike kan bikkelen door de modder? Leef je uit op het MTB-parcours aan de Brouwersdam bij Port Zélande. Voor zowel beginners als voor gevorderden is het een mooie uitdaging! Naast een spannende rit door het bos en het struweel, is er ook het nodige klimwerk in de duinen. Tussendoor rijd je via grasvelden langs het water met mooie vergezichten. Het MTB parcours is 4,7 kilometer lang, maar door de afwisselingen en hindernissen lijkt het langer. De routebeschrijving naar het MTB-parcours: rijdend op de Brouwersdam neem je de afslag Port Zélande. Na spoorlijn neem je de eerste afslag naar rechts. Er staat een groot bord met daarop 'Surfcentrum'. Deze weg leidt naar meerdere parkeerplaatsen. Neem de meest linkse parkeerplaats. Daar zie je de borden van het MTB-parcours al en kun je starten.

Fietscafés

Ze hebben er verkoelende drankjes met tinkelende ijsklonten en je kunt er terecht voor een heerlijke lunch, maar bovenal hebben ze heel veel faciliteiten die ervoor zorgen dat ze niet zomaar cafés zijn, maar echte fietscafés. Je hebt fietscafés in alle soorten en maten en wel zo’n twintig verschillende rondom het meer. Van grand café tot koffiehuis, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn perfect voor een korte onderbreking van je route, maar ook ideaal als startpunt van je fietstocht. 

Bekijk hier een overzicht van fietscafés

Varen

Ook als je gaat varen op het Grevelingenmeer, is een ‘plan de campagne’ handig en wel zo efficiënt. Maak daarom een Persoonlijk Vaarrouteboekje.  Dit digitale boekje is een bundeling van de door jou geselecteerde route(s) en belevenissen, aangevuld met informatie over varen in de Delta. Zo weet je zeker dat je geen hoogtepunt mist en geniet je optimaal van je vaartocht. Hoewel botsingen en files op het water een zeldzaamheid zijn, neem je met je vaartuig wel deel aan het (vaar)verkeer. Oftewel, er zijn ook regels waaraan iedereen zich dient te houden. Zo voorkom je gevaar en geniet iedereen van nog Meer Grevelingen.