Header foto Ontdek zoveel meer

Rondom het water

De Grevelingen wordt omringd door twee eilanden, Schouwen-Duiveland (zuidkant) en Goeree-Overflakkee (noordkant) en twee dammen, de Brouwersdam (westkant) en de Grevelingendam (oostkant). Dat er rondom het meer veel te ontdekken valt, is dan ook logisch. Laat je verrassen! 

Even voorstellen.....Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland

Je kunt hier heerlijk door de brede duinen fietsen en wandelen, maar ook uitgestrekte polders verkennen. Ouddorp en Herkingen zijn populaire vakantiebestemmingen en het nabij gelegen Goedereede wordt ook druk bezocht. En natuurlijk heeft Goeree-Overflakkee prachtige brede zandstranden en de populaire Brouwersdam waar je uitstekend kunt zonnen of watersporten.

Van de bos- en duingebieden aan de westkust waar het toerisme zich concentreert tot het historische Zierikzee en van het nostalgische Dreischor tot het Watersnoodmuseum. Schouwen-Duiveland is een belevenis. Alleen de fijne zandstranden zorgen al voor een topvakantie, maar ook de natuurgebieden (van beboste duinen tot inlagen tot de nieuwe natte natuur zoals de Prunje) zijn prachtig om per fiets of te voet te verkennen.

Ontdek de natuurgebieden en routes op de kaart

Compleet van streek

In en om de Grevelingen wordt elke dag een waar culinair feestje gevierd. De Grevelingse kokkels en paling worden door veel restaurants in de omgeving vers geserveerd. Wie iets van het meer afwijkt, wordt beloond met allerlei eerlijke producten uit de boerderijwinkels, zoals schorseneren, pastinaak, boomgaardfruit, aardbeien, scharreleitjes, boerenkaas en zelfs Schouwse wijn. Welke ‘vergeten groente’ heb jij gevonden?

To do tips

Tijdens een tochtje rondom de Grevelingen kom je er al snel achter dat er veel te doen is in, op en rondom het meer. Wijk gewoon lekker van je route af! Zo ontdek je nog veel meer.  Er zijn honderden evenementen op de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en op de Brouwersdam en diverse attracties, cafeetjes, restaurants en winkels waarmee je je uren kan vermaken.

Rijdend Tram Museum
Op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden was vóór de watersnoodramp van 1953 een uitgebreid tramlijnennetwerk te vinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de tramlijnen al zwaar beschadigd en de watersnoodramp was dé genadeklap. De tram verdween, de bus kwam. Het Trammuseum geeft, met fotopresentaties, videobeelden en maquettes, een goede indruk van het tramvervoer van vroeger. Een rit over de Brouwersdam in een originele stoom- of dieseltram maakt het bezoek aan het Trammuseum compleet!

Wijnhoeve De kleine schorre
Bij de herkomst van wijn denk je vooral aan landen als Frankrijk, Chili en Zuid-Afrika, maar vast niet aan Dreischor! Op wijnhoeve De kleine Schorre wordt de wijn van druif tot fles geproduceerd en op vluchten van KLM schenken ze deze Zeeuwse wijn. Loop eens binnen en sluit aan bij een rondleiding of proeverij!

QR-game
Bezoek je de Kabbelaarsbank, de zandplaat aan de Brouwersdam, dan kom je her en der Qr-codes tegen. Zomaar in het wild op een rotsblok, een paaltje, een toiletgebouw of midden op de weg. Deze qr-codes zijn daar aangebracht als onderdeel van het zogenaamde Damspel. Het Damspel is een leuk en uitdagend spel om de omgeving van de Brouwersdam eens goed te verkennen. Je hebt er alleen een smartphone met een QR code-reader voor nodig. Het Damspel speel je door het scannen van QR-codes, die over de Kabbelaarsbank verspreid zijn. Je legt een route af die jou ook weer richting het beginpunt stuurt. Na het scannen van de QR codes krijg je diverse vragen over de Brouwersdam, de natuur en de omgeving. Door deze goed te beantwoorden, ontvang je aanwijzingen om de route zo snel mogelijk af te leggen.Je kunt het spel starten aan de Middelplaat op de Kabbelaarsbank. Parkeer je de auto bij het Zeil & Surfcentrum Brouwersdam, daar tref je ook een aanwijzing op het informatiebord waar je het spel kan starten.

Evenementen

Evenementen zijn een leuke toevoeging op je dagje rondom de Grevelingen. In de evenementenkalender vind je een totaaloverzicht van wat er zich allemaal rondom de Grevelingen afspeelt. Van excursie tot rondvaart en van tentoonstelling tot concert. Hieronder een greep uit de bijzondere evenementencollectie, te beginnen met de bekendste:

Concert at Sea
Genieten van zon, zee én muziek op een unieke locatie. Het begon in 2003 met een eenmalig optreden van Bløf op de Brouwersdam. Zó geslaagd, zó uniek….zó Zeeuws…..een vervolg moest het zeker krijgen. Concert at Sea is nu jaarlijks een grootschalige publiekstrekker en behoort met meer dan 60.000 bezoekers en internationale artiesten tot één van de topconcerten van Nederland.

The Mission
The Mission is een tweedaags surfgenot aan de Brouwersdam. In augustus wordt hét windsurfevenement van de Benelux georganiseerd. Topsurfers laten zien wat ze in huis hebben en beginners experimenteren volop. Schitterend om te zien. Daarna lekker eten en feesten. The Mission vindt plaats bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam in Ouddorp.

Visserijdagen Bruinisse
Hoewel het programma elk jaar wisselt, staat Bruinisse medio juli drie dagen bol van de festiviteiten en activiteiten. Miss Visserij, de braderie en een feestavond staan in ieder geval op het uitgebreide en afwisselende programma!