Header foto Ontdek zoveel meer

AFGELAST: Happy Bach-dag

AFGELAST: Happy Bach-dag

Goedereede

  • Binnen
  • Muziek/Concert
  • Varia

Beschrijving

Zaterdag 21 maart is het 335 jaar geleden dat de grote componist Johann Sebastiaan Bach werd geboren. Dat moment verdient speciale muzikale aandacht.

Via de organisatie 24classics zijn de beiaardiers in Nederland uitgenodigd daar aan mee te werken. Talrijke beiaarden worden op 21 maart bespeeld. Op de beiaard in de toren van Goedereede zal stadsbeiaardier Jan Bezuijen op zaterdag 21 maart van 11 tot 12 uur een Bach-programma spelen. Bekende en minder bekende werken van de grote meester zullen die morgen over het fraaie historische stadje klinken: o.a. Preludes en fuga's, een Suite voor luit en cello, de beroemde Air, Badinerie en Siciliano zullen te horen zijn. Ook zullen er een aantal composities gespeeld worden die Bach schreef voor de Lijdenstijd.

Bach heeft de “beiaard” als instrument niet gekend, omdat het een typisch instrument is van de Lage Landen. In België en Nederland zijn tijdens de “Gouden Eeuw” veel klokken gegoten en als een mooie reeks gestemde klokken (carillon) in de torens van de steden aangebracht.

De muziek van Bach zal fantastisch klinken op het door velen geprezen carillon van de schitterende Goereese “dom”. De originele muziek is doorgaans door de beiaardier bewerkt voor dit specifieke instrument. Die bewerkingen worden vaak gedeeld met collega's. Zo ontstaat een fantastisch repertoire voor de beiaard.

U bent uitgenodigd op de luisterplaats tussen de kerk en toren om dit speciale concert te beluisteren. Uiteraard bent u ook welkom op de speelzolder in de toren (op ongeveer 30 meter hoogte) om het concert live bij de speeltafel mee te maken. Als u nog een aantal treden hoger klimt bereikt u de klokkenzolder en staat u bij de 52 klokken in de fraaie houten klokkenstoel. Daar hangen ook de 3 oude luidklokken: het luidklokje (in 1604 gegoten) dat vanaf het voormalige stadhuis van Goedereede heeft geklonken, de kleine luidklok die in 1647 is gegoten en de grote “Maria klok” die in 1519 in Mechelen is vervaardigd. Precies om 12 uur, na de twaalf slagen op de grote Maria-klok, zal deze met de hand worden geluid ter ere van “Happy Bach-dag”. Helemaal boven op de toren kunt u genieten van het bijzondere panorama van de “Kop van Goeree”. Al met al een bijzondere gelegenheid om naar Goedereede te komen. Welkom!!!

Alle live-Bach & Beiaardconcerten op 21 maart worden vermeld op de Happy Bachdag pagina van www.24classics.com.

Contact

Lokatie adres

AFGELAST: Happy Bach-dag
  • Adres
    Kerkpad 3252 Goedereede

Kenmerken

Algemeen

61
  • Varia
  • Muziek/Concert
  • Binnen
Regionaal

Toegankelijkheid

Ja
  • Geschikt voor mindervaliden