Header foto Ontdek zoveel meer

Feestelijke opening natuurspeelplaats Middelharnis

woensdag 20 juni 2018

Op 27 juni 2018 is om 14.00 uur de feestelijke opening van een avontuurlijke getijdenspeelplaats op het strandje naast het Havenhoofd van Middelharnis . Namens alle Droomfondspartners en gemeente Goeree-Overflakkee bent u van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Tijdens de openingshandeling krijgt deze speelplek haar definitieve naam, die wordt gekozen uit de diverse inzendingen die kinderen uit Middelharnis en omgeving hebben ingestuurd.

Hoofdrol voor kinderen

Kinderen spelen natuurlijk de hoofdrol op deze natuurspeelplaats. Om het ontwerp zo veel mogelijk af te stemmen op hun ideeën en beleving, zijn zij betrokken geweest bij het eerste ontwerpmoment in het veld op 1 november vorig jaar. Kinderfantasie kent geen grenzen en zoveel mogelijk van die fantastische ideeën hebben in het huidige ontwerp een plekje gekregen. Zo zijn er een modderglijbaan, een touwbrug, boombruggen, klauter- en stapstenen en verstopplekken gemaakt. Maar ook voor natuur en getijdenbeleving is ruimte; de halve maanvormige stapstenen houden bij eb, als het water wegtrekt, het water zo lang mogelijk vast. De wilgen en nieuw aangeplante bosjes vormen prima schuil- en nestgelegenheid voor zangvogels zoals nachtegalen en de natuurvriendelijke oevers langs de sloot zijn superplekken voor jonge visjes en kikkers om op te groeien.

Naam natuurspeelplaats

Begin mei is een namenwedstrijd voor de natuurspeelplaats uitgeschreven. Er zijn superleuke inzendingen binnengekomen, zoals ‘Kluten en Klauteren’, en ‘Slik en Slak’. Wat de uiteindelijke naam van de natuurspeelplaats gaat worden blijft nog even een verrassing. De winnaar/winnares wordt uitgenodigd om, samen met een andere VIP (wethouder Daan Markwat van gemeente Goeree-Overflakkee), de naam op het bijbehorende informatiepaneel te schrijven en daarmee deze stoere speelplek voor geopend te verklaren.

Naar een dynamische delta

In september 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Die stap grijpen ARK Natuurontwikkeling, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds aan om de ooit zo unieke deltanatuur van het Haringvliet weer nieuw leven in te blazen. De onmisbare financiële impuls voor het Droomfondsproject Haringvliet kwam van de provincie Zuid-Holland en de Nationale Postcode Loterij. Op 27 januari 2015 ontving de coalitie op het Goed Geld Gala 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Loterij.

 

Natuur om trots op te zijn, dat wordt de nieuwe deltanatuur in en om het Haringvliet! We zorgen ervoor dat bezoekers deze nieuwe natuur met zijn ongekende planten-en dierenrijkdom kunnen ervaren. We doen dat in samenwerking met (lokale) ondernemers, in aansluiting op bestaande plannen, en we stimuleren initiatieven voor nieuwe toeristische trekpleisters.

Een greep uit de projecten die al gerealiseerd zijn of worden ontwikkeld vanuit het Droomfondsproject Haringvliet: schelpdierbanken voor de kust, een uitkijktoren en spiekkoepel, een Waterbus om recreanten vanaf Rotterdam en Dordrecht van en over het Haringvliet te brengen, fiets-, wandel- en struinroutes, een Speelsteur, een Tijtafel én deze natuurspeelplaats. Allemaal fysieke plekken langs het Haringvliet waar een verhaal over een natuurlijke delta wordt verteld en waar met deze toeristische trekpleisters het Haringvliet  op duurzame wijze kan worden beleefd.

Wilt u aanwezig zijn bij deze feestelijke opening? Stuur dan een mailtje aan ineke.vandort@ark.eu.

« Terug